Logo

  Filantropia - Arti i Ndarjes sė tė Mirės

  Diferencat sociale, dallimet e thella në mes strukturave të pasura dhe të varfra të një shoqërie, tregojnë deficitet e funksionimit të atij shteti. Për të mundësuar një sheshim, sado të vogël, në mes të këtyre strukturave, vjen në nevojë dhënia, si Bamirësia dhe Filantropia

  Shpeshherë, dallimi ndërmjet Bamirësisë dhe Filantropisë është i panjohur, edhe pse të dyja janë dhënie për qëllim të mirë. Përderisa Bamirësia është më afat-shkurtër, më emocionale, përgjigje e menjëhershme, e përqendruar kryesisht në shpëtim dhe lehtësim, Filantropia zgjidh problemet, është më afat-gjatë, më strategjike dhe e fokusuar në përmirësim të jetës për një numër më të madh njerëzish.

  Forumi për Iniciativa Qytetare (FIQ) është e vetmja organizatë në Kosovë e cila promovon Filantropinë dhe është shtyllë për të gjithë filantropët kosovarë, për individët dhe bizneset prezente, po ashtu edhe për filantropët potencialë.

  Të jesh filantrop është ajo që na i përmbush vlerat tonat individuale, përmbush ”jetën kuptimplotë”. Filantropia dëshmon aftësinë tonë për të bërë diçka të mirë, për të dhënë diçka që na bënë të ndihemi të kënaqur dhe me vlerë. Është pikërisht kjo dhënia për qëllim të mirë që na bën më të lumtur se çdo gjë tjetër.

  Mund të mendohet se të qenit filantrop, nënkupton një njeri zakonisht të pasur, që dhuron shuma të mëdha parash për individë, grupe apo organizata që merren me çështje sociale.

  Mirëpo kur mendojmë për Filantropët e shquar kosovarë, me të cilët mburremi, si Anton Çetta, Hasan Prishtina e Nazim Gafurri, pyesim se “A kanë qenë ata shumë të pasur financiarisht?”. Është shumë e vërtet se të jesh filantrop duhet të jesh i pasur, por jo të jesh i pasur nga xhepi, po nga ndjenja e të bërit mirë, kjo shpjegon se pse filantropët janë njerëz nga shtresa të ndryshme ekonomike.

  Filantropët mund të dhurojë para, tokë, produkte, ushqim, mallra dhe shërbime për akte filantropike.

  Paratë - mund t'i dhurohen direkt atyre që janë në nevojë duke i dorëzuar tek ata, ose mund t’i jepen një organizate që merret me çështje sociale e cila mund t’i ndaj ato aty ku ka nevojë.

  Shumë njerëz filantrop dhurojnë një përqindje të caktuar të të ardhurave të tyre e cila arrin një të dhjetën e të ardhurave gjenerale. Disa njerëz zgjedhin të kontribuojnë në forma tjera në vend të të hollave, siç mund të jenë bursat për studentët. Disa filantropë zgjedhin të dhurojnë paratë e tyre kur ata vdesin, duke vënë rregulla në vullnetin e tyre se për cilat organizata filantropike apo për cilët njerëz duhet të shkojnë ato.

  Produktet - mund të jenë më të nevojshme se paratë. Jo çdo person ka nevojë për çdo send dhe jo çdo akt filantropik mund të trajtojë donacionin e të hollave. Të dyja, të reja dhe të përdorura, artikuj të veshjeve janë pranuar zakonisht nga organizatat bamirëse. Ushqimi i konservuar mund t'iu dhurohen kuzhinave popullore, strehimoreve dhe qendrave të tjera të që merren me çështje sociale; kjo ndodh shpesh tek bizneset e mëdha të cilat dhurojnë sasi të mëdha të ushqimit të paketuar.

  Shërbimet - Ndonjëherë, njerëzit kanë nevojë për ndihmë. Dikush që ofron kohën dhe aftësitë e tij për t’i shërbyer dikujt në nevojë është një shembull i dhurimit filantropik. Disa njerëz dhurojnë kohën e tyre duke punuar për grupe të caktuara që janë të margjinalizuara. Të tjerë vizitojnë njerëz në shtëpi pleqsh në mënyrë që ata të kenë shoqëri. Ata me njohuri të specializuara mund të dhurojë aftësitë e tyre në mënyra të ndryshme, të tilla si përfaqësuesit ligjorë, mjekët e psikologët. Mirëpo edhe aktet më të thjeshta si kositja e një lëndine të një personi tjetër ose riparimin e një thyerje në shtëpi janë dy shembuj të veprimeve dashamirëse që përfshijnë shërbimin.

  Vetja - Një nga aktet më mirëdashëse që një person mund të bëjë është të dhurojë një pjesë të vetes për një tjetër, edhe pse ky akt filantropik është shpesh neglizhohet. Për shembull, donacionet e gjakut janë të nevojshme vazhdimisht në mënyrë për të shpëtuar jetën e njerëzve. Donacionet e vetë njeriut janë disa nga aktet më altruiste dhe filantropike të mundshme, dhe drejtpërdrejt ndryshojnë jetën e të tjerëve.

  Në mënyrën më të mirë të shpjegimit, filantropia është një gjest altruist i privuar nga çdo mendim i kompensimit. Kjo mund të argumentohet arsyeshëm se filantropia është arti i ndarjes së fatit të mirë të të pasurit me dikë tjetër, thjesht, është një akt i mirësisë njerëzore.

  Forumi për Iniciativa Qytetare beson që Filantropia ndikon direkt dhe indirekt në përmirësimin e jetës shoqërore, sidomos për shtresat më të margjinalizuara të popullatës. Nuk mjafton të presim përkrahje vetëm prej institucioneve qeverisëse, ne jemi vet ata si individë që përmes akteve Filantropike mund të ndihmojmë dhe përmirësojmë jetën në shtetin tonë të ri. Me shumë pak, mund të bëjmë vlera të mëdha.

  Vjollca Islami Hajrullahu

  (Autorja është zyrtare e Programit të Filantropisë në Forumin për Iniciativa Qytetare)

  mbrapa